Érdekes tények, amiket nem biztos, hogy tudsz a rúzsokról

január 14, 2015

Tudtad, hogy egy nő az élete folyamán átlagosan kb. 2-3 kg rúzst is elfogyaszthat azáltal, hogy lenyalogatja az ajkairól?
És azt hallottad már, hogy az első darabok 5000 évvel ezelőtt bukkantak fel Mezopotámiában?
A történelem folyamán volt olyan periódus is, amikor sátánimádókként tekintettek azokra a hölgyekre, akik rúzst viseltek, míg máskor a prostitúcióval, vagy éppen a feminizmussal azonosították.
Napjainkban akad, aki gyűlöli, mások azonban egyenesen meztelennek érzik magukat kedvenc darabjaik nélkül.
A mai bejegyzésembe egy csokor érdekességet válogattam össze a divattörténelem egyik legfontosabb mérföldkövéről, a rúzsokról.


A 7 legérdekesebb  dolog, amit a rúzsokról hallottam


( 1 ) Az 1960-as évek elején a rúzs használata a feminizmus egyik kifejezőeszköze volt, és azokról, akik nem viselték, úgy gondolták, hogy mentális zavarban/őrületben szenvednek, vagy leszbikusok.

( 2 ) Nem tudom, hogy mekkora valóságalapja van ennek a számadatnak, de állítólag egy nő az élete folyamán átlagosan kb. 2-3 kiló rúzst „fogyaszt" el azáltal, hogy lenyalogatja azt az ajkairól.

( 3 ) 1770-ben az angol parlament törvényben ítélte el azokat a nőket, akik rúzst viseltek, és boszorkánynak minősítették őket.

( 4 ) 1950-ben egy Hazel Bishop nevezetű amerikai kémikus kifejlesztette a világ első nem maszatolódó, tartós és csókálló ajakrúzsát.

( 5 )  Max Factor, a sztárok sminkese 1930-ban készítette el első ajakrúzsát.

( 6 ) II. Erzsébet királynő az 1952-es koronázása alkalmából kinevezett magának egy saját árnyalatot, amely passzolt a palástjához.
A "The Balmoral Lipstick" nevű rúzst skóciai otthona után nevezte el.

( 7 ) 1915-től Kansas-ben szabálysértésnek számított, ha egy 44 évnél fiatalabb nő kifestette a száját, mivel állítólag „hamis benyomást keltett”.Te hallottál valamilyen érdekességet a rúzsokról?

You Might Also Like

7 megjegyzés

 1. Én az utóbbi időben kezdek nyitni a rúzsok felé, de egyelőre maradok a természetesebb árnyalatoknál.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az "unalmas" hétköznapokon én is mindig a nude árnyalatokra szoktam szavazni. ;-)

   Törlés
 2. Jó írás, szórakoztató :)
  Igazi rúzsom nincs, mindig megromlott, most 4 rúzsceruzám van, ami inkább ajakbalzsam, kis színt ad és hidratál. Reggel kifestem magam, napközben lejön, akkor már nem kenem újra, csak mégis a reggeli friss sminkhez hiányozna, ha nem lenne kicsit színes az ajkam. Persze ha nem dolgozom, nincs alkalom, akkor ez mind elmarad. A piros és bogyós színeket kedvelem, ami csak kicsit élénkít az eredeti szájszínen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Audrey a dícsérő szavakat, kedves vagy! ;-)

   Egyébként most jól eszembe juttattad a rúzsceruzákat! =)
   Azt hiszem, be kell belőlük szereznem magamnak egyet-kettőt, mert az utóbbi időben nálam teljesen feledésbe merültek. Így már meg is van a délutáni programom. Köszönöm Neked! =)

   Törlés
 3. Igazán érdekes tényeket válogattál össze, élvezet volt olvasni! :) Szerintem a rúzs a korral jön, báris nálam, már azt veszem észre magamon, hogy a kollekciómban szinte csak rúzsok vannak, míg a tizenpár éves korszakban viszont a szájfények domináltak jobban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a kedves szavakat, Kriszti! ;-)
   A rúzsokról egyébként nekem is az a véleményem, hogy meg kell érnünk hozzá: korábban én vörös rúzst pl. el sem tudtam volna képzelni az ajkaimon, aztán most meg... hatalmas a szerelem az irányukba! ;-)

   Törlés
 4. Ez nagyon érdekes bejegyzés volt :)
  Én hatalmas rúzsimádó vagyok, főleg a sötétebb színeket kedvelem, de mostanában nyitok a nude árnyalatokra is.

  VálaszTörlés